50 Soal PAS/PAT Bahasa Inggris Lengkap Jawabannya Kelas XI Tingkat MA/SMA Tahun Pelajaran 2019/2020.


Selamat datang para pendidik, semoga tetap spirit dalam menyiapkan soal Penilaian Akhir Semester (PAS).

Pada kesempatan ini saya akan berbagi 50 Soal PAS/PAT Bahasa Inggris Lengkap Jawabannya Kelas XI Tingkat MA/SMA Tahun Pelajaran 2019/2020.

Berikut ini 50 Soal PAS/PAT Bahasa Inggris Lengkap Jawabannya Kelas XI Tingkat MA/SMA Tahun Pelajaran 2019/2020:

Choose the best answer by crossing (x) a, b, c, d, or e!

No. 1 to 10 refer to the text below

An old lion realized one day that due to old age he was too weary and weak to hunt for his food. Sadly, he approached his den knowing that soon he would perish. He stopped at the entrance, and breathed difficulty, spoke in a low, soft voice to a pack of wolves which was passing by his den at the moment. He told them of his sad condition.

Soon, the news of the lion’s illness spread throughout the forest and caused much concern among the other beasts. Out of pity, the animals came one by one to pay their last respects.

The old lion was very happy. As each animal entered has den and came within reach, the lion pounced on it and made it his meal. Very soon, the lion became fat

Early in the morning, the fox came. He had come to pay his respects too. The fox, well-known for his wits and intelligence, approached the lion’s den with extreme caution. Standing some distance away, he politely enquired about the lion’s health and asked him if he was feeling any better.

“My dear friend,” said he lion, “is it you? I can hardly see you. You are so far away. Please come closer and whisper some words into my ears to console me for i have not long to live.

The fox, meanwhile, had been observing closely the ground in front of the lion’s den. At las, he looked up, and truning to go away, he remarked, “Please excuse me if i do not stay, for i feel quite uneasy at seeing the many footprints leading into your den, but none leaving it.”

1. Why were the lion’s hunting days over?
a. The animals found out about the lion’s illness
b. There were no more animals to hunt
c. The wolves always beat the lion
d. The lion is getting older and weaker
e. The lion was too strong
Jawaban: d
Pembahasan : sekarang Sang Singa semakiin tua dan semakin lemah

2. These words support the view of the lion’s sad codndition, except....
a. old age
b. too weary and weak
c. approached his den
d. breathing difficulty
e. has an ilness
Jawaban: c

3. The old lion was very happy. This means that....
a. many animals visited the lon out of pity
b. the lion didn’t had to hunt for his food
c. each animal that entered the den showed their respect
d. the lion became fat
e. the lion was desperate
Jawaban: b

4. The footprints tell us that....
a. the pack of wolves passed the lion’s den
b. so many animals pay their respects to the old lion
c. the animals which entred the cave did not leave the cave alive
d. the lion is getting better and healthier
e. the animlas want the lion passed away soon
Jawaban: c

5. In what ways are the lion and the fox the same?
a. The lion and the fox are both respectable
b. The lion and the fox are both strong
c. The lion and the fox are botch clever
d. The lion and the fox are both honest
e. The lion and the for are patient
Jawaban: c

6. What kind of quality is the writer trying to say through the fox’s character?
a. You may save you life by using your wits and intelligence
b. show respect by visiting a sick friend
c. wehn entering a lions den. Be extremely caution
d. stand some distance away if you are facing a lion
e. Earlyin the morning, the fox came
Jawaban: a

7. What is the best title fo the story above?
a. A lying Lion
b. A Big Lion
c. A Lying Fox
d. A Lying Fox and Lion
e. A Lion King
Jawaban: a

8. An old lion realize one day that due to old age he was too weary and weak to hunt for his food. The italicized word has the closet meaning with....
a. heavy
b. small
c. tired
d. old
e. bold
Jawaban: c

9. “Please excuse me if I do not stay, for I feel quite uneasy at seeing the many footprints leading into your den....
The italicized word has the closet meaning with....
a. close
b. relax
c. comfortable
d. uncomfortable
e. enjoy
Jawaban: d

10. From the story above we can assume that fox represents a characteristic of a ... person
a. stupid
b. clever
c. lazy
d. kind
e. stubborn
Jawaban: b/d

11. Which of the expressions below to ask for an opinion?
a. I think we have to study harder from now
b. Sally, what do you say about math test today?
c. Handi, do you want to join me in the concert?
d. I hope I have the right time to see her
e. I ask for the apologize
Jawaban: b

12. Which of the following is not the elemnt of a narrative text?
a. plot
b. settings
c. the character’s fame
d. characterization
e. time
Jawaban: c

13. “I warn you not to step on the grass”. The statement above is used for....
a. giving a warning
b. giving suggestion
c. asking permission
d. giving opinion
e. giving order
Jawaban: a

14. The computer program helps students to complete their task
The italicized words is considered as a....
a. noun
b. verb
c. adjective
d. noun phrase
e. adverb
Jawaban: d

15. Narrative text can be found in the following, except....
a. report
b. stories
c. fables
e. folktales
e. legend
Jawaban: a

Read the text below!

Spider

There are over 3000 species of spiders and they belong to the Arachnid family. Spiders are not insects, but are related to scorpions and other arachnids that have eight legs and no antennae. Most spider have poor eyesight and little sense of hearing and smell. They do, however, have a well developed sense of touch in the hairs and spines that cover their body. They may vary in size from about 1 mm to a giant 200 mm.

Spiders are known for their ability to spin silk. They are able to produce this from glands in the abdomen and the silk comes out through organs called spinnerets. The silk is strong and elastic and is used to trap the spider’s prey. Spiders use their webs in different ways. Some weave a net to throw over their prey, while others attach a sticky blob to the end of a silken thread and whirl it around in a circle to wrap around an insect.

Spiders suck the fluids from their victims rather than eat solid food. Then they crush the hard parts, mixing them with digestive juice to make them into a liquid as well.

Female spiders lay large numbers of tiny eggs and cover them in a silken sac. Some species carry this sac around with them. When first hatched, the young resembled adults and slowly develop to full size. Before mating, some spiders perform courtship dances. After mating, some male spiders are eaten by the female.

16. There are over 3000 species of spiders and they belong to the Arachnid family.
The statement tells the reader about....
a. behaviour of a spider
b. colony of a spider
c. species of a spider
d. friends of a spider
e. habitat of a spider
Jawaban: d

17. The text above is a kind of .... text
a. narrative
b. news report
c. expository
d. recount
e. information report
Jawaban: e

18. From the text above, we can conclude that spiders....
a. are not insects
b. are mammals
c. are marsupials
d. eat leaves
e. have least numbers of species
Jawaban: a

19. Some weave net to throw over their prey, while others attach a sticky blob to the end... the italicized wod has the closet maning to....
a. break
b. knit
c. make
d. live
e. inhabit
Jawaban: b

20. They are able to produce this from glands in the abdomen and the silk comes out through organs called spinnerets. The word they, refers to....
a. spinnerets
b. organs
c. glands
d. spiders
e. none of the options correct
Jawaban: d
Pembahasan: kata they mengacu kepada laba-laba

21. What is the best description of the silk produce by spiders?
a. rigid
b. not elastic
c. stretchy
d. made of plastics
e. none of the options are correct
Jawaban: c

22. Which of the following is common spiders’ prey?
a. butterfly and snake
b. butterfly and birds
c. flies and birds
d. ants and tarantula
e. files and ants
Jawaban: e

23. Paragraph 4th tells you about spiders...
a. reproduction
b. appearances
c. family
d. behaviour
e. none of the options correct
Jawaban: a

24. Spider’s food is explained in paragraph....
a. I
b. II
c. III
d. IV
e. V
Jawaban: c

25. What paragraph should you read to find spiders’ appearances?
a. I
b. II
c. III
d. IV
e. V
Jawaban: a

26. Which of he expressions below show giving request....
a. Yes sure, go a head
b. No, don’t  do that
c. No, I don’t like it
d. Yes, that’s perfect
e. No, I’m sorry to hear that
Jawaban: a

27. I feel so relief as I have completed the task from my teacher. The statement above is to show....
a. pain
b. happiness
c. release
d. impatient
e. agreement
Jawaban: b

28. Well, you should talk to her before decide it. The statement below is used for....
a. giving advice
b. asking advice
c. showing sadness
d. showing expectation
e. offering something
Jawaban: a
Pembahasan: kalimat pada soal nomor 13 adalah kalimat memberikan nasihat

29. The correct expression to ask for advice is....
a. I think you should eat all the burger
b. Don’t worry, I shouldn’t be late
c. Should I bring the camera tomorrow?
d. Should you have question, please ask
e. In my opinion, be your self
Jawaban: c

30. The correct expression to give a warning is....
a. Don’t go there!
b. Please, give me a warning
c. There is a warning on the board
d. Watch out! It’s a snake
e. Please, help me
Jawaban: d

No. 31 to 40 based on the text below

The Importance of Rainforests

Rainforests are one of the most complicated environments on Earth. They are recognized worldwide as containing the richest source of plants and animals and are believed to contain nearly three-quarters of all the varieties of life on Earth. This is remarkable because rainforests cover only about six per cent of the Earth’s land surface.

Rainforests are the oldest major ecosystem, having survived climate changes for more than one million years. They provide habitats for more species of plants, animals, insects and birds than any other environment found on our planet. Scientists estimate that between 60 and 90 per cent of all species of life are to be found in rain forests. Unfortunately, the widespread destruction of many of the world’s rainforests has caused a significant decline in the number of plant and animal species on Earth.

Rainforests influence both our local and global climates. For example, between 50 and 80 per cent of the moisture in the air above rainforests comes from the rainforest’s treees. If larege areas of these lush rainforests are cleared, he average rainfall in the area will drop. Eventually, the area’s climate will get hotter and drier. This process could convert rainforests into a sparse grassland or desert. Rainforests are als able to absorb over 90 per cent of the rainfall in their leaves and mosses. By doing this, they are able to slow down water run-off by gradually releasing the water over time into streams and rivers. This helps to control soil erosion and flooding.

Rainforests are vital to the Earth in helping to recyle carbon and oxygen. Carbon dioxide (CO2) is the gas put into the air globally by humans, mainly by the burning of fossil fuels (for example in cars and factories). Rainforests are able to remove carbon dioxide from the air and return oxygen in its place. This is why our global rainforests are often called the Earth’s “lungs’. Rainforests are major producers of the Earth’s oxygen. In fact, scientsists believe that nearly 50 per cent of the Earth’s oxygen is produced by rainforests in the Amazon region alone.

Nearly 40 per cent of the world’s carbo is contained in the trees of the rainforests. As rainforests are cut down and burned, carbon dioxide is released into the Earth’s atmosphere. Eventually, as this gas builds up the atmosphere, leading to what scientists call the enhanced greenhouse effect. To sum up, the role of the rainforests is essential for human life. It creates equilibrium in our environment and its resources are significant for human beings survival.

(taken from SOSE: Studies of society and environment, 2000)

31. The text above is best entitied....
a. Rainforest, the Complicated Environment
b. The importance of Rainforest
c.  Rainforest are Vital to Humans
d. Rainforest are cut down and burned
e. Rainforest
Jawaban: b

32. The main idea of paragraph 1 is....
a. rainforests cover about six per cent of the Earth’s land surface
b. nearly three-quarters of all the varieties of life on Earth live in rainforest
c. rainforest is a complex environment where living and non living things live
d. none of the options are correct
e. rainforest is the important natural sources
Jawaban: c

33. Rainforest are the oldest major ecosystem, having survived climate changes for more than one million years. The underlined word has the closest meaning to....
a. main
b. complex
c. complicated
d. surrounded
e. minor
Jawaban: a

34. Rainforests influence both our local and global climates. The underlined word can be replaced by....
a. inform
b. provide
c. react
d. control
e. divide
Jawaban: c

35. Which paragraph should you read to find the amount of carbon in the rainforest?
a. Paragraph 2
b. Paragraph 3
c. Paragraph 4
d. Paragraph 5
e. Paragraph 6
Jawaban: d

36. The climate condition is affected by the existence of rainforest. In which paragraph can you find this idea?
a. Paragraph 1
b. Paragraph 2
c. Paragraph 3
d. Paragraph 4
e. Paragraph 5
Jawaban: c

37. If large areas of these lush rainforests are cleared, the average rainfall in the area will drop (paragraph 3).
The word these refers to....
a. rainforest’s trees
b. climates
c. rainforests
d. moistures
e. desert
Jawaban: a

38. Eventually, as this gas builds up the atmosphere, .... (paragraph 5). The underlined word can be best replaced by....
a. at first
b. lately
c. in the middle
d. in the long run
e. next
Jawaban: b

39. The writer’s aim to write this is to....
a. argue about the importance of rainforest
b. expose analytically on the importance of rainforest
c. inform us on the importance of rainforest
d. compare different rainforest in the world
e. persuade the reader
Jawaban: a

40. The text above is a .... text
a. narrative
b. analytical exposition
c. recount
d. descriptive
e. procedure
Jawaban: b

41. I am very pleased, thank you. The statement above is to show....
a. pleasure
b. happines
c. pain
d. release
e. agreement
Jawaban: a

42. I am suffering from a headcache. The statement is used for....
a. showing sadness
b. showing pain
c. asking advice
d. giving suggestion
e. showing expectation
Jawaban: b

43. The correct expression to show pain....
a. I’m very pleased, thank you
b. I’m sick
c. Congratulations for you!
d. Look!It’s dangerous
e. Don’t go there!
Jawaban: b

44. Which of the elements of analytical exposition....
a. thesis
b. steps
c. materials
d. goals
e. description
Jawaban: a

45. That man.... is standing under the tree is my uncle
a. whom
b. which
c. whose
d. who
e. where
Jawaban: d

46. Michelle .... begin medical school next year
a. is going to
b. go to
c. will go to
d. going to
e. is gone
Jawaban: a
Pembahasan: simple future tense

47. “Would you like to come over for dinner next Saturday?”
What does the sentence tell about?
a. Announcement
b. advertisement
c. invitation
d. gratitude
e. apologize
Jawaban: c
Pembahasan : kalimat tersebut merupakan kalimat undangan

48. Barbara works for a company .... makes washing machines.
a. who
b. will
c. if
d. that
e. and
Jawaban: d
Pembahasan: relative clause yang tepat untuk kalimat tsebut adalah that

49. The book is about a girl .... won the race
a. which
b. and
c. who
d. that
e. if
Jawaban: c
Pembahasan: relative clause yang tepat untuk kalimat tersebut adalah who

50. Anti .... drive all the way to Jogjakarta
a. are go
b. is going to
c. go
d. are going to
e. will be
Jawaban: b

Pembahasan: simple future tense

Demikian 50 Soal PAS/PAT Bahasa Inggris Lengkap Jawabannya Kelas XI Tingkat MA/SMA Tahun Pelajaran 2019/2020. Semoga bermanfaat.

0 Response to "50 Soal PAS/PAT Bahasa Inggris Lengkap Jawabannya Kelas XI Tingkat MA/SMA Tahun Pelajaran 2019/2020."

Post a comment

Iklan Atas Artikel

DomaiNesia
www.domainesia.com
DomaiNesia